Zoeken
  • woutermetz

10 tips voor het behalen van je doelen


Het stellen van doelen is belangrijk voor als je iets wilt bereiken. Effectiviteitsgoeroe Stephen R. Covey zei al eens: “de beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren.”


De afgelopen tijd heb ik met diverse coachees gesproken over hun doelen. Zowel bij het formuleren van hun doelen als bij het stellen van mijn eigen doelen merk ik hoe lastig het kan zijn. Wat wil ik nou echt? Hoe schrijf ik het op? Wat wordt het plan? En wat als het tegenzit?


Je weet nooit zeker hoe dingen gaan lopen. Het stellen van doelen vergroot nou eenmaal de kans dat je je doelen haalt en je dromen verwezenlijkt. Daar kies ik voor. Daarom heb ik online onderzoek gedaan en de tien voor mij meest effectieve tips hieronder op een rij gezet. Hopelijk helpen ze je jouw doelen te behalen!


1. Droom groot

Echt, doe het. En blijf het doen. Niemand heeft er wat aan als je jezelf klein maakt. Laat je niet ontmoedigen. Door niemand. Wat lijkt je geweldig om te bereiken? Welke dromen heb je altijd al willen verwezenlijken? Wanneer je later terugkijkt op je leven, wat wil je echt niet gemist hebben?


2. Zet direct kleine stappen

Doelen en actie vormen de brug tussen dromen en realiteit. Welke stappen kan je direct zetten richting je dromen? Wat ligt binnen handbereik? Doe het direct. Stel het niet uit. Stel voor het overige de juiste doelen.


3. Zijn het jouw eigen doelen?

Voor wie doe je het eigenlijk? Dragen je doelen bij aan de verwezenlijking van jouw droom of de droom van iemand anders? Wil je het zelf of moet je het van een ander? Bijvoorbeeld van je baas, ouders of partner? Intrinsieke motivatie is key.


4. Zoek naar de achterliggende waarde(n)

Welke hogere waarden liggen achter je doelen? Wat is zo belangrijk voor je dat je nu juist deze doelen wilt behalen? Stel jezelf net zo vaak de waaromvraag totdat je bij je belangrijkste waarde(n) bent. Een goed inzicht in deze waarde(n) maakt dat je keuzes kunt maken en het verhoogt je motivatie en doorzettingsvermogen.


5. Maak keuzes

Te veel doelen nastreven werkt verlammend. Kies wat echt belangrijk voor je is. Wat wil je nu bereiken en wat kan wachten? Durf te kiezen.


6. Maak je doel zo Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden mogelijk

Het betreft hier de de S, M en T uit de SMART-methodiek. De A en R zorgen voor beperkingen.


Specifiek: Wat wil je precies bereiken? Omschrijf het doel duidelijk en concreet. Het moet een waarneembare actie, gedraging of resultaat beschrijven waaraan een getal, bedrag, percentage of ander kwantitatief gegeven verbonden is.

Meetbaar: Hoe ga je het meten? Er moet een systeem, methode en procedure zijn om te bepalen in welke mate het doel op een bepaald moment bereikt is. Doe zo mogelijk een nulmeting, om de startsituatie te bepalen.

Tijdgebonden: Dit geldt met name voor korte-termijndoelen. Bij lange-termijndoelen is dat niet altijd mogelijk. Wanneer begin je met de activiteiten? Wanneer ben je klaar? Wanneer is het doel bereikt?


Voorbeelden van Specifieke, Meetbare en Tijdgebonden doelen:

- Over 2 jaar wil ik promotie gemaakt hebben naar de schaal 12 en verantwoordelijk zijn voor projecten van €100.000,- tot €1.000.000,-.

- De bruto omzet van mijn eigen bedrijf moet voor 1 januari 2020 €75.000,- bedragen.

- Voor september wil ik alle punten van mijn managementopleiding behaald hebben.


7. Zorg voor commitment

Ga het aan. Kies er bewust voor. Zorg voor een stok achter de deur. Bespreek je doel bijvoorbeeld met je partner, een vriend(in) of collega en vraag diegene om je periodiek te vragen naar je doel. Of gebruik je agenda of mailbox, zodat je op de door jouw ingestelde momenten een herinnering krijgt toegestuurd.

8. Zorg dat je doelen constant in het zicht zijn

Plaats je doel bijvoorbeeld op je achtergrond van je telefoon, op de ijskast, in je agenda, aan je sleutelbos of in je portemonnee. Zo ontkom je er niet aan. Handig voor als je er door omstandigheden even niet aan denkt.


9. Houd rekening met tegenslag

Het maakt niet uit hoe geweldig je met je doel bezig bent. Tegenslag ligt op de loer. Gebruik deze wetenschap. Wees niet uit het veld geslagen als het gebeurt. Herinner jezelf eraan dat je dit voorzien hebt. Als je bovengenoemde handvatten meeneemt bij het werken aan je doel, dan kom je er weer bovenop!


10. Enjoy the ride!

Heb plezier. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Geniet van het uitzicht bij iedere stap. Vier je successen, hoe klein en groot ook.


Neem gerust contact op als je wilt sparren over jouw doelen. Of als je een zetje in je rug nodig hebt. Wat je doel ook is. Ik help je graag!


wouter@metztalentmanagement.nl / +3164694588035 keer bekeken

© 2019 - METZ TALENT MANAGEMENT